Martin Lehnbergs böntips | Unilever Food Solutions

Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

Baljväxtens egenskaper har gjort att de allt mer får en framträdande roll i vår matkultur. Bönor, ärtor och linser används i allt från bröd och soppor, till innovativa huvudrätter och desserter. Den milda grundsmaken gör att de passar de flestas palett, samtidigt som den är enkel att bygga vidare på. Här ger kocken Martin Lehnberg sina bästa böntips!

 

Vad är din inställning till baljväxter?

– Jag tycker att man ska använda dem mycket mer i matlagningen, i alla olika former. Tar man sig tid att blötlägga torkade bönor och sedan koka själv, finns det så mycket man kan göra. Färdigkokta bönor är bra, men det blir alltid lite bättre om man kokar själv.  

 

Vilken sort använder du helst i din matlagning?

– Vita bönor.

Vad tycker du om mjölsorterna som baseras på baljväxter, till exempel kikärtsmjöl och sojamjöl?

– Det finns massor man kan göra med dessa, min favorit är kikärtsmjöl. Kikärtsmjöl är superbra att ha som stärkelse i grönsaksfärssmet för att binda ihop den om man vill göra burgare eller dylikt. Det är även riktigt gott är att koka en slags gröt på det och sedan låta den sätta sig i en form. När den satt sig kan man skära ut strips, som typ pommes, och fritera eller steka. Smaksätt dem och du har ett grymt tillbehör!

Vad kan du berätta om dina recept till detta baljväxttema? 

– Enkelhet, kort och gott. Tanken är att det ska gå fort att göra men och vara väldigt gott.

 

Vilka är dina bästa ärt- och böntips?

– Att man ska tillreda dem varsamt och försöka dra nytta av deras egenskaper. Även frysta ärtor och bönor är superbra att använda. De plockas när de är som bäst. Vi borde använda baljväxter mycket mer i matlagningen - man får i sig mycket protein och fibrer, och det är även bra för mångfalden. Bönor och ärtor är något vi kan odla riktigt bra här i Sverige och Norden, så jag tycker man ska använda lokalt odlat så mycket man kan.

Några bönsorter som odlas i Norden:

  • Bruna bönor
  • Borlotti
  • Yin-yang
  • Kidney
  • Svarta bönor
  • ·Vita bönor

Källa: LRF

 

Lästips!

  • Jenny Damberg – ”Bönor, ärtor & linser”
  • Lina Wallentinson – ”Baka med bönor”
  • Theres Lundén, Johannes Wätterbäck – ”Skörda, lagra, laga”
  • Lina Wallentinson – ”Groddar, skott & mikrogrönt”
  • Niklas Hjelm – ”Hydroponisk odling: Köksträdgård utan jord”

Alla böcker finns att köpa i välsorterade bokhandlar eller online