Menu

Här presenterar vi varje månad några rader om råvaror som du med fördel kan använda dig av just nu. Det kan antingen vara råvaror som bara är här en kort stund eller råvaror som trivs i kyliga lager och därmed finns att tillgå snudd på hela året. 

I säsong: mars 

 

Jordärtskocka

Som matmånad är mars kanske inte den roligaste månaden om man ska vara ärlig. Grönkålen står inte längre grön och grann i stugan men vårprimörerna har ännu inte vågat sig fram. Tur då att det finns saker som jordärtskocka att tillgå.

 

Morot

Morot, är det inte alltid i säsong, tänker du kanske nu. Och jo, nästan, men så här i mars månad gäller det verkligen att använda det som står till buds och då inkluderar det även moroten. Och vilken annan grönsak är med oss i vått och torrt på samma sätt som just moroten? Den går gladeligen med på att finrivas, grovrivas, juicas, picklas, ugnsbakas, mosas, och glaceras, för att nämna några exempel. Dessutom kan den petas ned i de flesta sorters grytor, även om den också går alldeles utmärkt att knapra i sig rakt upp och ner. Sist men inte minst är den full av viktiga näringsämnen.

 

Kålrot – en råvara att räkna med så gott som hela året

Den C-vitaminrika kålroten är en otroligt bra gröda som oftast går att få tag på snudd på hela året. Kålroten förknippas dessutom ofta med Sverige då man tror att det var här (fast i dåtidens Finland) som den uppstod. Kålroten var länge viktig men tappade i betydelse i takt med att potatisen fick ett uppsving. På sina håll, till exempel i USA kallas kålroten idag för Rutabaga, vilket kommer från rotabagge/rotebagge, vilket är ett dialektord från Västergötland. Engelsmännen föredrar dock kort och gott att kalla kålroten för swede.

sprakochfornminnen.se, naturskyddsföreningen.se  

 

Rotselleri – ytterligare en långlivad råvara

Kanske inte vår vackraste råvara men definitivt både smakrik och vitaminrik samt användbar som bara den. Även om rotsellerin anses vara bäst tidigt på hösten så är den att räkna med även såhär års. Varför inte använda den i din ”färs” nästa gång du gör vegoburgare?

Produkter
Recept
Favoriter
Meny