Menu

Frön har en hög proteinhalt, är rika på vitamin E och innehåller bra fetter (till exempel fettsyrorna omega 3 och 6) samtidigt som de bidrar med smak och en härligt knaprig konsistens. Med det sagt är det få grödor som kan matcha de små men naggande goda fröna. Frön av varierande slag brukar få topp-placering på listor över olika typer av ”superfoods”. Trots alla fördelar är det få av världens frösorter som vi faktiskt äter, vilket är synd eftersom frön är en väldigt bra proteinkälla.

 

Hampafrön

Hampa är en trevlig gröda; den är snabbväxt, trivs i nästan i vilken jord som helst och kräver varken gödningsmedel eller bekämpningsmedel för att frodas. Hampans små knapriga frön har en mjuk, smörig konsistens med en nötaktig smak och innehåller mycket omega 3 och omega 6, två goda fettsyror. Dessutom är de fulla av olika proteiner, fibrer, vitaminer och mineraler, och som inte detta vore nog kan de användas till en mängd olika saker (papper, olja, tyg och biobränsle) och på många olika sätt (råa, groddade, pulveriserade). Ja, du hör ju…

Linfrön

Linfröet hittar vi i många världsdelar men bäst trivs linfrön i ett svalt och kyligt klimat. Faktum är att desto mindre solljus, desto bättre. Linfrön och linfröolja är en användbar ingrediens i många olika sammanhang.

Sesamfrön

Sesamplantan är mycket motståndskraftig och har odlats i årtusenden. Dessa små gyllene frön är en god källa till koppar och magnesium. Sesamfröets krispiga knaprighet och nötiga smak gör att det passar i alltifrån sallader och soppor till nudlar, sushi och andra risrätter. Och glöm för allt i världen inte bort den väldoftande sesamoljan. 

Källa: Future 50 Foods report

Produkter
Recept
Favoriter
Meny