Menu

Drömmer du om att jobba på ett ställe där söndagsångesten lyser med sin frånvaro och som låter dig lämna jobbet med en varm, skön känsla i magen varje dag? Gör som kocken Pär Stenberg och börja laga mat till våra seniorer. Men läs detta först!

Namn: Pär Stenberg

Gör: Kock på Vardaga Silverpark

Bakgrund: Arbetat professionellt med mat i snart 30 år. Bland annat på stjärnrestauranger i Holland samt namnkunniga restauranger i både Stockholm och Göteborg.

Inspireras av: Allt möjligt! Jag är kreativ och målar och gör musik. Sedan äter jag självklart mycket ute för att hålla mig på banan, och utöver jobbet så har jag även lite hemma hos-projekt där det blir riktig fine dining och extremt kreativ matlagning. En annan sak jag gör för att få inspiration är att skapa tillfällen där jag får samarbeta med andra kockar. Det håller mig levande och aktiv!

Följs på: @vardagasilverpark och @parrastenberg

Hur kommer det sig att du gillar ditt jobb så mycket?

–För det första så älskar jag att laga mat! Utöver det, så har äldrematen faktiskt funnits i bakhuvudet i många år innan jag till slut landade här, så jag känner även att cirkeln är sluten.

Vad menar du med att cirkeln är sluten?

–Jo men när jag var 16 år så åkte min mormor in på ett äldreboende och maten jag såg när jag hälsade på var rent bedrövlig och mormor tynade bort. Just vid den tiden hade jag börjat jobba lite extra på en restaurang, så jag erbjöd helt enkelt mina matlagningstjänster och var beredd att stå och brassa käk helt gratis. Av olika anledningar fick jag aldrig komma in i just det köket, men det var i alla fall så började och sedan dess har det funnits i mig. Och nu är jag här.

Vad är det bästa med jobbet du har nu?

–Det är faktiskt väldigt enkelt. När jag åker härifrån om dagarna, så känner jag att jag har gjort någonting bra. Det kände jag inte alls på samma sätt när jag jobbade på krogen.

Välkommen på fest på Vardaga Silverpark!

Vissa dagar är lite extra festliga i Pärs restaurang. Den 10 december var just ett sådant tillfälle. Luta dig tillbaka och njut av glada ansikten och helt fantastisk mat!

Rya får hjälpa personalen på Vardaga Silverpark att ställa till med fest för de äldre!

Om vi vänder på det – vad är det svåraste med att servera mat till äldre?

–Det svåraste är nog att man inte bara är kock utan måste tänka som en dietist och sjuksköterska också.  Jag har gått flera kurser för att lära mig om mat till äldre. Men sedan handlar det också om att lyssna och lära känna matgästerna och ta reda på vad de har lätt eller svårt för, hur dagsformen är, vilka sjukdomar som kräver specialkost och så vidare. Jag måste helt enkelt tänka efter mycket mer än när jag jobbade på krogen.

Kan du inte ge något exempel på det där ”extra tänkandet”?

–Säg att jag vill servera kyckling, då kan jag inte bara göra rakt det rakt upp och ner, för det kan inte alla äta. Så då börjar man tänka att ”men om jag maler ner kycklingen och gör biffar, så borde det gå bättre”. Eller om Bertil på tvåan har svårt för sälta, hur kan jag göra för att både han och alla andra ska bli nöjda? Jomen då tar jag undan lite sås kanske innan jag går i med saltet. Och så vidare. Just att individanpassa maten är A och O när det kommer till att de äldre ska få i sig ordentligt med mat och att maten får lov att bli den höjdpunkt den faktiskt kan och borde  vara.

Vilka är de populäraste rätterna på äldreboendets meny?

–Mina matgäster älskar kroppkakor! När vi serverar det, så hör man nästan hur de skriker av glädje från avdelningarna. Även kålpuddingen är populär, och köttfärssås och spagetti. Och så inkokt lax med örtagårdssås och pressad potatis. Jag har en liten låda där man får lägga önskemål också och då blir det ofta husman.

Finns det något annat som du har lärt dig genom att börja jobba med äldre?

–Massor! Och det där med utveckling och att lära sig nya saker är verkligen en positiv effekt av att byta jobb.  Jag skulle till och med råda alla kockar som känner att det inte är så roligt på krogen längre, att ställa sig i ett sådant här kök i stället. Det kan bli ett enormt lyft!

Produkter
Recept
Favoriter
Meny