Menu

Snart är det säsong för en mängd illgrönaoch klorofyllstinna vårprimörer i skog, mark och park.Här är några saker att hålla utkik efter om du frågar vår kock Fredrik Juhlin.

En vild beställning! 

Har du varken tid eller lust att gå ut i skogen?  Det går givetvis lika bra att köpa dina vilda råvaror.  Prata med din leverantör!

Stensäker? 

Kom ihåg att det finns gott om lömska dubbelgångare ute i naturen. Läs på innan du plockar, ta hänsyn till reglerna där du befinner dig, och var alltid försiktig med vad och hur du plockar. Plocka också med måtta.

Harsyra

Med sitt vackra klöverliknande utseende och sin syrliga smak är harsyran en härligt dekorativ smakförhöjare och krydda i alltifrån sallader och såser till desserter. Syran i harsyran kommer dock från oxalsyran som är ett gift, så ta det lite lugnt när du använder denna lilla härlighet och bjud inte den som har njurproblem på harsyra.

Harsyran i korthet: 

 • Trivs i skuggiga skogsområden
 • Poppar upp i april och kan vanligtvis skördas till och med oktober.  
 • Har tre hjärtformade och skira klöverliknande blad och vita blommor. 

Obs! Förväxla inte harsyrans blommor med den giftiga vitsippans. En harsyreblomma har rosa ådring och vita fröstänglar.

Ramslök 

”Den som gillar vitlök gillar också ramslök” är inteett gammalt talesätt men det ligger mycket i påståendet. Ramslöken är hur som helst en vitlöksdoftande och -smakande delikatess. Använd bladen där du annars skulle ha använt vitlök men hetta helst inte upp dem för mycket.  Glöm heller inte bort att du kan torka ramslöksbladen och använda som krydda, och att du kan pickla knopparna (före blom) och frökapslarna (efter blom) till en härlig ramslökskapris. 

Observera att ramslök kan förväxlas med den giftiga liljekonvaljen så dofta, dofta, dofta när du plockar ramslök.

Ramslöken i korthet

 • Trivs i fuktiga lundar med mineralrik jord
 • Kan skördas mellan april och juli 
 • Fridlyst på sina håll

Obs! Har stora, trekantiga blad med vita stjärnlika blommor och kan till utseendet förväxlas med den giftiga liljekonvaljen. Dofta på bladen – har den en tydlig vitlöksdoft är det ramslök du har framför dig. 

”Observera att ramslök kan förväxlas med den giftiga liljekonvaljen så dofta, dofta, dofta när du plockar ramslök. Doftar det vitlök om varendaste litet blad är du på den säkra sidan.”

Brännässla  

Brännässlan - denna ständigt lika brännheta kändis - behöver väl knappast någon närmare presentation. Plocka den från mars till sommarens slut och använd i alltifrån klassiska soppor till desserter, bröd, kakor och smoothies. Kan ätas såväl rå som förvälld och lämpar sig för både torkning och infrysning, så plocka rejält när du plockar.

 

Brännässlan i korthet

 • Är inte så knusslig men trivs väl i kväverik jord och återfinns ofta där det finns bebyggelse. 
 • Snarlik flera andra ätliga växter som vit- och rödplister samt etternässla.

Löktrav 

Har du inte tillgång till skog och natur? I så fall kanske löktraven är någonting för dig, den trivs till och med bättre i områden nära staden än ute på vischan. Löktraven är en trevlig smaksättare och ersättare till vanlig lök och vitlök Dessutom kan du använda rubb och stubb – inklusive roten. Men plocka inte för mycket – löktraven ska helst ätas färsk och smaken försvinner vid torkning och kokning, däremot går den bra att frysa.

Löktraven i korthet

 • Växer gärna i trädgårdar, vägkanter och buskage och återfinns huvudsakligen på Åland, södra delarna av Finland, södra och mellersta Sverige samt i så gott som hela Danmark. Däremot inte särskilt vanlig i Norge. 
 • Plockas från april till juli
 • Känns igen på sina hjärtformade blad med tandad kant, samt sin doft och smak av vitlök.

Granskott 

Pickla, safta, gör sirap, pesto, olja, glass eller lägg i sallad… Granens skott är lika vackra som användbara och smakar syrligt friskt och ljuvligt skogigt. Granskott ska plockas med varsamhet och givetvis måste du fråga markägaren om lov innan du nyper av dessa små godheter som du med fördel kan stoppa in hela i munnen och tugga på om andan faller på. Ta inte för många från samma träd och plocka dem när de fortfarande är lena och mjuka.

Granskotten i korthet

 • Trivs i barrskogar
 • Plockas på vårkvisten mellan maj och juni
 • Kan förväxlas med andra slags granar, inklusive den plattbarrade idegranen som är giftig. Sistnämnda känns också igen på sina röda bärliknande frön. 
 • Godkännande från markägaren krävs alltid när du plockar granskott.

Källor:

Dagsattplocka.se 
Det vilda köket av Rune Kalf-Hansen, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell. 
Vildplockat – Ätliga örter, blad, blommor, bär och svampar från den vilda naturen av Niki Sjölund. 
https://svenska.yle.fi/
Wikipedia.org

Produkter
Recept
Favoriter
Meny