Menu

Varför upplever många av oss att vi mår bra när vi kommer ut i skog och mark? Vad är det i samlandet och plockandet som vi människor gillar? Och varför smakar en blåbärspaj på egenplockade blåbär lite, lite godare än en köpt? Vi tog oss en pratstund med Anna María Pálsdóttir, doktor i landskapsplanering och miljöpsykologi.

Varför mår vi människor bra av att vara i naturen? 

- Egentligen är vi en del av naturen, vi är biologiska varelser och naturen är vår hemvist. Sedan har ju relationen till den ändrats under de senaste hundra åren i och med urbaniseringen men det finns ändå en naturlig koppling som gör att vi kan må bra. Jag säger kan, för det är trots allt inte alla som mår bra i naturen. För att må bra måste vi känna oss trygga och det är det faktiskt inte alla som gör. Men summa summarum: naturen besitter absolut en potential att göra oss avslappnade.

Är naturen nödvändigtvis synonymt med ”skogen”?

- Nej, du kan få samma hälsofrämjande effekt av att vistas vis vatten, i din trädgård, i parken, kring promenadstråk eller av att lägga dig ner i gräset och blicka upp på himlen. Även inomhusväxter, ja till och med fina fuskblommor och bilder på växter kan ha liknande effekt.

 

Snart är det många som vill ut i skog och markoch plocka vilda växter, vad har samlandet för inverkan på vårt välmående?

- Att plocka och samla är någonting som vi har med oss i vårt DNA. Det ger oss en känsla av meningsfullhet samtidigt som det är en villkorslös upplevelse att få gästa och interagera med naturen. För vissa av oss kan det även locka fram positiva minnen, kanske från barndomen, som bidrar till den goda känslan. Att plocka någonting med händerna är även en lugn och repetitiv aktivitet så länge du inte arbetar som bärplockare förstås. Det finns alltid ett ”men”.

Blir det vi äter ”godare" om vi plockat, alternativt odlat det själva? Finns det någon psykologisk effekt som påverkar vår upplevelse av smaken? 

– Ja, där tar du upp någonting som heter ”självbelönande värde”. Har du varit med och hittat, plockat och kanske tillagat dina fynd, så kan du uppleva smaken som lite bättre, men framför allt blir helhetsupplevelsen lite härligare.

Hur ser den bästa skogsvistelsen ut? Ska man lämna svampkorgen hemma och bara sitta på en stubbe och göra ingenting?

– Känn efter vad du behöver och vill göra. Är det att gå själv och vara ett med naturen på dina villkor utan att behöva förhålla dig till medföljande sällskap? I så fall kan både hunden, kompisen och telefonen med fördel få stanna hemma. Svampkorgen brukar dock inte vara så uppmärksamhetskrävande…

Anna María  Pálsdóttir är doktor i landskapsplanering och miljöpsykologi och forskar vid institutionen för arbetsvetenskap, ekonomi och miljöpsykologi (AEM) vid SLU, Sverige.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny