Menu

Hallon och jordgubbar i all ära, men när man öppnar dörren till den  gröna dessertvärlden undrar man varför det behövde dröja så länge innan örterna, blommorna, och dippgrönsakerna (även kända som gurka och morot) tog plats i våra desserter. 

Två tips på vägen!

  1. Den som vill använda grönsaker, blommor och örter i sina sötsaker behöver fundera lite extra mycket kring kombinationer. Eftersom smakerna hos grönsaker är mer komplexa än hos frukt och bär finns det en lite större risk att det kan skära sig. 
  2. Grönsaker är generellt säkra att använda men när det kommer till blommor och blader så bör du tänka till en extra gång innan du sätter godsakerna på menyn eftersom det finns en hel del riktigt giftiga sådana. Är du säker på att det du har framför dig är ätligt?

Låt örten va med 

Flera örter som till exempel mynta och basilika är redan självklara ingredienser i desserter men det finns självklart fler örter som passar för ändamålet.  Timjan och rosmarin kan med fördel användas för att smaksätta honung och sirap, samt till att sätta piff på gelé och sorbet. Prova gärna att koka med någon av nämnda örter i din grädde eller mjölk när du gör krämer, mousser och glass. Det ger den där lätta och intressanta örtsmaken som både känns välbekant och ny på samma gång.

Fler örter och kryddor att använda i desserter:
citronverbena, grönpeppar, anis, dragon. 

Tänk på: 
Smaksätt med måtta, det är som sagt oftast den lilla touchen av din valda krydda som du vill åt.

Hitta din bouquet i rabatten

Vackra, väldoftande och fulla av spännande smaker. Att experimentera med blommor i köket är riktigt roligt och det finns flera ätliga varianter, den ena mer praktfull än den andra.  Fläderblomma och hibiskus är två klassiker som ger fantastisk smak – och i hibiskusens fall – en minst lika fantastisk färg. Och trots att rosenvatten använts sedan urminnes tider, upplevs smaken fortfarande som spännande. Använd i geléer, mousser, krämer och – tada – spunnet socker! 

Fler blommor att använda i desserter: 
viol, syrén, lavendel, vissa (en del ska absolut inte ätas) sorters doftpelargon.

Tänk på: 
Långt ifrån alla blommor är ätliga – och en del tvärtom rejält giftiga – så var försiktig. Plocka heller inte blommor vid vägkanten utan använd egenodlade blommor eller ätliga blommor du köpt av din grossist. Blommor från handeln kan vara hårt besprutade och ska därför inte konsumeras.

Klassiska råvaror i ny tappning

När du tänker efter har du förmodligen redan använt grönsaker i dina bakverk både en och två gånger. Ja, kanske till och med massor av gånger med tanke på att morotskaka är något som de flesta har på sitt CV. Men faktum är att moroten med sin lätta sötma, är en riktigt bra ingrediens i betydligt fler anrättningar. Varför inte göra en vackert orange sorbet, en lagom söt glass och en riktigt läcker marmelad till exempel? På samma sätt ger den vardagliga gurkan utrymme för spännande desserter. Den är frisk och har en lätt, lätt sötma som gör att den passar utmärkt i sorbet för att nämna ett exempel. 

Fler grönsaker att använda i desserter:
rödbetor, kikärtor, jordärtskockor, rotselleri, sötpotatis, pumpa, potatis och squash.

 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny