Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

Att dryckeskulturen är under förändring och att det är alkoholen som får stryka på foten när den yngre generationen äntrar våra restauranger, är ingen nyhet. Men vad ska man satsa på för att göra en vuxen, rolig och spännande dryckesmeny som gifter sig med det som serveras? Svaret är: te.

Att te är det nya heta råder det inga tvivel om. Te är precis som vin, väldigt mångsidigt och kan verkligen lyfta när det matchas med rätt slags råvaror. Dessutom kan det serveras både varmt och kallt allt beroende på tycke, smak och sammanhang, vilket gör det både roligt och spännande. Tack vare en viss strävhet har det också något vuxet över sig, vilket gör te till en het ingrediens i alltifrån mocktails till konventionella drinkar.

Visste du att…

… te kan friska upp en fet och kraftig maträtt?
… te kan lyfta smakerna i milda maträtter?
… te från en region ofta passar ihop med maten från samma region?
… te går att påverka i många olika riktningar bara genom att justera bryggtider och vattentemperaturer?

Hitta smakkombinationerna

Till skillnad från vin är te lite mindre benäget att bli helt fel, men kanske ännu svårare att få helt och hållet rätt. Prova dig fram så hittar du lyckade smakkombinationer.

Vitt te
Passar till grönsaksätter och fisk.

Svart te
En bred kategori som kan passa till mycket. 

Sencha
Passar fint om du vill förstärka smakerna i din fiskrätt.

Grönt te
Grönt te blir sällan fel. Passar fint till kokt och stekt fisk. 

Jasminte
Passar till rätter från flera av de asiatiska köken och till desserter.

Fruktte
Gör sig fint till desserter men också som iste.

En röst om framtidens dryckesvanor

Titti Qvarnström, restaurang MAT på Folk Mat & Möten i Malmö.

- Framöver kommer vi att få se fler dryckesmenyer som innehåller en blandning av både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Dessutom har det nordiska köket genomgått en revolution med massor av hantverksmässiga producenter på matsidan som följd. Nu börjar det hända saker även på dryckessidan.

Källor: 
Te: Från Sencha till Lapsang av Petter Bjerke och Vernon Mauris