Martina von Schwerin Danielsen

Martina von Schwerin Danielsen

Martina Danielsen är en kreativ kock som alltid har flera bollar i luften. År 2000 var hon med och tog fram konceptet Matbussen i Danmark. På uppdrag av Grand Hotell i Lund har hon utvecklat, öppnat och varit butikschef för matbutiken Grand Deli. Martina är anställd för att utveckla existerande produkter men också för att ta fram nya produkter och göra trendspaningar.

 

Vilken typ av mat lagar du helst?
Så länge jag får laga mat med bra råvaror är jag nöjd.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
Mat till mig själv.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag är en flicka från landet som älskar naturen, så jag försöker att vara ute så mycket som möjligt. Annars läser jag gärna en bok eller lyssnar på BBC Food.

Vad lägger du märke till när du går ut och äter?
Först och främst tittar jag så att borden är fulla och att gästerna ser nöjda ut. Sen är doften såklart väldigt viktig.

Vad är ditt största irritationsmoment i köket?
Lagar man så städar man…

Vad eller vem inspirerar dig?
Jag inspireras av enkelhet, nyfikenhet, mod och bra hantverk. För att nämna några personer som inspirerat mig: Lotta Lundgren, Fulvio Pierangelini, Ron Finley och Alice Waters.

 

Jonas Franzén

Jonas Franzén

Jonas Franzén var lagledare för Svenska Kocklandslaget 2013-2016 och har 25 års erfarenhet inom Stockholms restaurangvärld från finkrog till storkök. Han arbetar idag för Unilever Food Solutions med att inspirera och utbilda Unilevers kunder.

Vilken typ av mat lagar du helst? 
Långkok.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
Allt som har med surströmming att göra.

Vad gör du när du inte jobbar?
Är med min familj.

Vem inspireras du av?
Människor som vågar testa nya idéer och välja nya vägar.

Vilken tycker du är den bästa tiden på året?
Maj-juni.

Vi avslutar frågorna med ditt favoritverktyg i köket?
Sauteuser.

Fredrik Juhlin

Fredrik Juhlin

Fredrik Juhlin är en mycket meriterad kock, med lång erfarenhet. Han har arbetat på några av Stockholms främsta krogar. Hässelby Slott, Strand Hotell och Ulfsunda Slott är några av platserna där du tidigare kunnat avnjuta hans mat. Fredrik är även medlem i Svenska Kocklandslaget där han tillsammans med de andra representanterna har vunnit en rad medaljer både i VM och OS.

Vad är Unilever för dig?
– Jag hade ingen uppfattning om Unilever annat än att det var ett stort företag som gör bra fonder innan jag besökte dom tillsammans med Kocklandslaget i början av 2015. När jag fick höra om Unilevers omfattande hållbarhetsprogram och hur man systematiskt arbetar för att få alla produkter hållbart producerade till år 2020 så fick jag en väldigt positiv bild. Ett stort företag som visar vägen mot vad verklig hållbarhet är. Det fick mig intresserad av att börja jobba för Unilever.

Ditt bästa tips i köket?
– Planera och organisera ditt arbete, allt blir lättare och enklare då!

Hur ser du på att tävla i mat?
– Det är kul för att det är utmanande och kräver att man hela tiden tänker nytt och får gå utanför sin trygghetszon.

Vad lagar och äter du helst?
– Ganska enkel mat med mycket grönsaker i.

Och vad gillar du inte i matlagning?
– Tonfisk på burk.

Sist men inte minst, vilken är din favoritprodukt ur UFS-portföljen?
– Kalvfond för den offentliga sidan och Knorr Proffessional Fond för den kommersiella sidan.

Johan Lundgren

Johan Lundgren

Efter många år i catering- och storköksbranschen är Johan Lundgren van vid att hantera minst sagt stora mängder hungriga människor. Inspirationen hittar han ofta i de enkla tingen och under de senaste 15 åren har han arbetat stenhårt för att göra den vegetariska maten till en naturlig del av storköken. Denna passion och erfarenhet ger sig även till känna i vårt provkök där arbetsuppgifterna främst är relaterade till det offentliga.  

 

Vilken typ av mat lagar du helst?

Jag gillar all typ av mat, och låter humöret styra. Ena veckan vill jag bara laga husmanskost och nästa vecka vill jag bara hålla på med japansk mat. Men sedan ligger det vegetariska mig såklart varmt om hjärtat. Om vi backar några år i tiden var det inte så vanligt med vegetariskt i storkök och istället för att bli irriterad när det kom en sådan förfrågan (vilket mina kollegor blev), så valde jag att lära mig det istället. 

Vilken typ av mat lagar du helst inte?

Det finns inga särskilda rätter jag inte lagar.  Däremot vill jag inte hålla på med råvaror som inte hanteras väl, till exempel kött från djur som inte fötts upp på ett bra vis. 

Vad gör du när du inte jobbar?

Då spelar jag trummor i några olika band. Matlagning är kreativt men musiken är kreativ på ett lite annorlunda sätt, så det är ett bra ombyte. 

Var hittar du inspiration?

Oj, det är väldigt olika. När jag var i japan senast så gick hjärnan på högvarv i tre veckor pga. alla intryck men det kan också räcka med att jag går på en bra restaurang med bra service för att jag ska känna mig inspirerad. Ofta handlar det om enkla saker.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa för mig är att det är kreativt, roligt och rörligt.

Vilken är den bästa tiden på året?

Hösten! När det är skördetider här i Norden går det att laga fantastisk mat.   

Vad i köket klarar du dig inte utan?

Kaffe! Jag måste verkligen ha kaffe på jobbet. 

 

Magnus Rydberg

Magnus Rydberg

Magnus Rydberg är den glade kött-konnässören som var med och startade både Restaurang Grill och Köttbaren. Han stod som guldmedaljör efter BBQ-VM i Memphis 2003 och har gästspelat på krogar i bland annat New York, London och Rom. Magnus kommer att förmedla tips och inspiration – inte minst kring hur man grillar på bästa sätt.

Vilken typ av mat lagar du helst?
Allt som har med grillen att göra tycker jag är extra roligt, sen har jag absolut inget emot att laga husmanskost.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
Jag steker aldrig lax. Klarar helt enkelt inte av doften.

Vad gör du när du inte jobbar?
Den tiden spenderar jag gärna med min fru och mina två fantastiska ungar. Annars supportar jag Djurgårdens IF så gott jag kan och sysslar en del med travhästar.

Vart reser du helst för att få inspiration?
Jag älskar New York, det är en sak som är säker. Men nästa projekt blir helt klart Japan, där finns det mycket inspiration att hämta.

Lagar du mat hemma?
Självklart. 99% av tiden.

Vi avslutar med en favoritprimör?
Vit vårsparris från Tyskland tackar jag aldrig nej till.

Martin Lehnberg

Martin Lehnberg

Martin Lehnberg är vad man kan kalla för en globetrotter i matvärlden. Han kan skryta med kökskunskaper från bland annat Australien, Island och Nya Zeeland. Sen har han självklart ett par svenska restauranger i ryggen och nu är han en del av Unilever Kockteam.

Vilken typ av mat lagar du helst?

Jag har fastnat för kallskänken och då framförallt desserter, så gärna det.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
Då måste jag säga inälvsmat.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag gillar att fotografera, så på min lediga tid försöker jag hinna med det så mycket som möjligt.

Vilken tid på året uppskattar du mest?
Definitivt hösten. En fantastisk tid med både sensommarprimörer och svamp i skogen.

Vad är det bästa med ditt yrke?
Det finns alltid nya saker att lära sig och sen är det ju en del resande, det gillar jag.

Vi avslutar med ditt favoritverktyg i köket?
Det måste bli min palett, den är suverän.

Jonas Ålund

Jonas Ålund

Jonas Ålund är en kvalitetsmedveten kock som tidigare varit delägare i F12-Gruppen. Han har varit personligt involverad i Fredsgatan 12, Restaurang Smak och Restaurang Vigårda. Jonas håller ordning på det mesta och de flesta. Tillsammans med de andra kockarna kommer Jonas att arbeta med vidareutveckling av de olika varumärkena, samt skapa inspiration, spännande tips och recept för de olika produkterna.

Vilken typ av mat lagar du helst?
Just nu är det helt klart fisk, men även grönsaker är kul att jobba med.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
Pölsa är det värsta jag vet. Det går direkt bort, både i pannan och på tallriken.

Vad gör du när du inte jobbar?
Först och främst spenderar jag tid med min familj. Sen försöker jag hinna med så mycket jakt och fiske som jag kan.

Vad/vem inspireras du av?
Jag inspireras av alla som har ett bra driv och brinner för det dom gör.

Vilken tycker du är den bästa tiden på året?
Sommaren. Då är det inte så mörkt i vårt annars ganska bistra land.

Vi avslutar frågorna med ditt favoritverktyg i köket?
En riktigt vass kniv, det går inte att tumma på en bra slipning.

 

Marco Baudone

Marco Baudone

Marco Baudone har arbetat med många av Stockholms hetaste restauranger. Fram tills nyligen var han delägare i innekrogen Le Rouge. Tidigare har han gjort livet betydligt godare för invånarna i både Paris och Milano. Marco gillar utmaningar och ser fram emot att genom sin långa och breda erfarenhet från restaurangbranschen tillföra ny kunskap och inspiration.

Vilken typ av mat lagar du helst?
Svårt. Men om jag måste välja så blir det nog sydeuropeiskt.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
-

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag är väldigt förtjust i att resa. Det är en av fördelarna med mitt yrke, att jag kan vara rätt flexibel och resa runt för att samla inspiration till kommande projekt.

Vad/vem inspireras du av?
Det är svårt att inte inspireras av kollegor. Speciellt de krögare och chefer jag jobbat med i yngre år. Både i Sverige och utomlands.

Nämn en sak du inte kan vara utan i köket.
Det blir svårt att klara sig utan en riktigt bra gjutjärnsgryta.

Vi avslutar frågorna med någonting sött, vad får det lov att vara?
Det blir en varm crumble med äkta vaniljglass och säsongens frukter. Tack.

Darryl Pereira

Darryl Pereira

Den före detta londonbon Darryl Pereira flyttade till Sverige 1989 och har sedan dess arbetat större delen av sin tid i köket. Han har stor erfarenhet från det italienska köket och brinner för livskvalitet och hälsokost.

Vilken typ av mat lagar du helst?

Allt som är gott, med lite extra kärlek till det italienska köket.

Vilken typ av mat lagar du helst inte?
Falukorv är ingen personlig favorit direkt.

Vad gör du när du inte jobbar?
Jag är ju lite utav en träningsmänniska så det blir ganska mycket fokus på hälsa och hälsokost. När det kommer till träning så föredrar jag cykling.

Vart reser du helst för att få inspiration?
Då åker jag gärna till någon liten by någonstans i världen och äter inhemsk mat.

Finns det något speciellt som inspirerar dig?
Fina råvaror är en bra inspirationskälla som öppnar för kreativitet i köket.

Vi avslutar med en favoritdessert?
Tiramisu är en personlig favorit.