Menu

”Kockbranschen har förändrats till det bättre under de senaste åren och det är tack vare alla duktiga kvinnor!”

Annie Lundin växte upp på en gård i Småland, fick upp ögonen för matlagning genom att hjälpa mamma i köket. Idag är hon en av Sveriges mest lovande kockar och konditorer, samt den första tjejen att leda ett svenskt juniorkocklandslag. Desirée Jaks växte upp i Gdansk, Polen, har mormor som största förebild och är ett av juniorkocklandslagets senaste tillskott. Vi har träffat dem båda för att prata om uppluckringen av en mansdominerad värld.

Kocklandslagen är spännande arenor för att locka fler tjejer att satsa på en karriär som kockar. Vid förra antagningen till Juniorkocklandslaget var 3 % av de sökande tjejer. I år var det 9 % och för första gången har laget en kvinnlig lagkapten. Någonting håller helt klart på att hända med branschen.

Hur ser möjligheterna ut för kvinnliga kockar idag?

– ­Jag tror att vi faktiskt börjar se resultatet av de senaste tio årens utveckling. Jag tänker till exempel på Frida Bäcke som är konditor i Kocklandslaget. Hon är runt 30 år och tävlar
i världseliten. Det är sånt som gör att fler tjejer vågar ta för sig, söka toppjobben och tävla på högsta nivån, säger Annie Lundin och får medhåll av Desirée Jaks.

– Det är viktigt med förebilder. En av anledningarna till att jag vågade söka till juniorkocklandslaget var att jag såg att det fanns två tjejer i förra laget, vilket visar att det går. Idag vill vi tjejer bli kockar, inte jobba i kallskänken. Är du duktig så finns det plats, och det finns många grymma tjejer som vill bli kockar.

Vilka kvinnliga förebilder har du?

För mig har till exempel Ulrika och Carina Brydling och Malin Söderström betytt mycket, de har öppnat upp för oss yngre tjejer och påverkat miljön i köken i positiv riktning, säger Desirée.

Kommer det någonsin att bli en jämn fördelning mellan tjejer och killar?

– När jag arbetade på Restaurang TAK, var vi 14 kockar och drygt hälften var tjejer. Jag tycker att kockjobbet har förändrats till det bättre på många olika sätt de senaste åren och det har nog skett mycket på grund av alla de duktiga kvinnliga förebilder som finns idag, säger Annie.

 

 

Desirée Jaks

Gör: kock i Juniorkocklandslaget, arbetar på Agrikultur

Tävlingsmeriter: OS guld, Erfurt 2016 med Stockholm Culinary team

Annie Lundin

Gör: kock och konditor samt lagkapten för Juniorkocklandslaget, arbetar på Lindebergs Bageri & Konditori

Tävlingsmeriter: Culinary Olympic Winner Overall Young Chef 2016 tillsammans med Juniorkocklandslaget & Winner of Nordic junior Chef of the year 2017

Produkter
Recept
Favoriter
Meny