Menu

Palmolja är en av världens viktigaste ingredienser och trots att vi inte alltid reflekterar över det, så använder de flesta av oss dagligen produkter med denna råvara. Palmolja finns nämligen i alltifrån ljus och smink till biodiesel och rengöringsmedel. Dessutom räknar man med att palmolja finns i cirka hälften av all förpackad mat.  Men att någonting är vanligt förekommande betyder inte nödvändigtvis att alla vet vad det är, därför tänkte vi gå igenom det här.

En vegetabilisk olja från tropikerna

Palmolja är en vegetabilisk olja som framställs ur oljepalmens frukt. Inuti frukten finns nöten och det är ur denna som själva palmkärnoljan utvinns. Oljepalmer växer enbart i tropikerna och mer än 85 % av den palmolja som produceras idag kommer från Indonesien och Malaysia. Under de senaste 20 åren har den globala palmoljeproduktionen mer än fördubblats och idag står palmoljan för runt 30 % av den totala världsproduktionen av vegetabiliska oljor och fetter. Frukterna skördas var 10:e dag. Totalt odlas palmolja på en yta större än Nya Zealand.

Den globala palmoljeproduktionen uppgår till cirka 70 miljoner ton, mer än en fördubbling på bara 20 år och konsumtionen beräknas öka till 120-150 miljoner ton år 2050.

Samtidigt som efterfrågan på oljan är stor, är framställningen av råvaran hårt kritiserad för att kunna leda till miljöproblem. Men att bojkotta palmolja är inte heller någon lösning med tanke på att miljontals människor är beroende av palmoljan för sin överlevnad. Palmolja är helt enkelt en komplicerad historia som kräver att många olika instanser samarbetar på flera olika plan för att hitta en lösning som är hållbar för både djur, natur och människor. Detta har vi på Unilever arbetat för i mer än 15 år, bland annat genom att vara initiativtagare till RSPO (Round table on Sustainable Palm Oil) – en organisation som i sin tur sätter kraven på hur palmolja ska produceras för att kunna certifieras som hållbar). Klicka här för att läsa om hur det arbetet går till. 

Produkter
Recept
Favoriter
Meny