Massor av god mat serveras på restauranger runt om i världen, men en hel del åker tyvärr tillbaka ut i köket igen och rakt ner i soptunnan, vilket belastar såväl miljö som plånbok. Här har vi samlat både tips och verktyg så att du kan minska matsvinnet på din arbetsplats.

Så här kan du minska ditt matsvinn 

INKÖP OCH LAGER

  • Håll ordning på lagret för att undvika att ingredienserna blir för gamla. First in, first out, är en bra regel.
  • Gör precisa varubeställningar och fundera över hur mycket du egentligen ska använda. Kommer den där mängdrabatten verkligen att löna sig? Hur länge håller varan?
  • Håll ditt lager till ett minimum och ställ krav på din leverantör när det kommer till flexibilitet.
  • Sätt din meny utifrån din råvarubeställning och inte omvänt.
  • Ha fasta regler för avbeställning av förbeställd mat – sprid ansvaret.
  • För statistik under en hel vecka - när har du störst respektive minst antal gäster? 

 

TILLAGNING

  • Använd dina överskottsgrönsaker i läckra soppor eller baka dem i ugnen och gör nyttiga tilltugg.
  • Använd gårdagens bröd till rasp eller kaka.
  • Gör garneringen ätlig.

 

TALLRIKSSPILL

  • Kontrollera tallriksspillet regelbundet när tallrikarna kommer i retur för att se vilka rätter som är för stora. Justera rätterna. 
  • Ge dina gäster möjlighet att beställa sin mat efter vikt så att de undviker att beställa för mycket. 
  • Använd mindre tallrikar, på så vis begränsar du mängden mat automatiskt. 
  • Erbjud dina gäster en doggybag för eventuella rester. De lär blir glada. Dessutom kan du spara pengar genom att slippa hantera avfallet.

 

BUFFÉSPILL

  • Servera dina rätter på mindre fat och fyll istället på oftare. På det sättet kan du förvara maten i kylskåpet och använda resterna dagen efter.
  • Använd inte för stora uppläggningsskedar på faten.
  • Portionsarrangera mesta möjliga i buffen.
  • Var uppmärksam på mängden när det kommer till nya experimentella rätter. Provlaga innan du gör en hel portion.
  • Begränsa mängden av olika rätter på din buffé. Less is more.
  • Skylta gärna för dina gäster om ditt arbete för att minska matsvinnet – de kommer att älska det.
  • Använd ätliga dekorationer. 

Continue

Skapa konto

Title

Bullet Point text