Menu

Här presenterar vi varje månad några rader om råvaror som du med fördel kan använda dig av just nu. Det kan antingen vara råvaror som bara är här en kort stund eller råvaror som trivs i kyliga lager och därmed finns att tillgå snudd på hela året. 

 

Kålrot – en råvara att räkna med så gott som hela året

Den C-vitaminrika kålroten är en otroligt bra gröda som oftast går att få tag på snudd på hela året. Kålroten förknippas dessutom ofta med Sverige då man tror att det var här (fast i dåtidens Finland) som den uppstod. Kålroten var länge viktig men tappade i betydelse i takt med att potatisen fick ett uppsving. På sina håll, till exempel i USA kallas kålroten idag för Rutabaga, vilket kommer från rotabagge/rotebagge, vilket är ett dialektord från Västergötland. Engelsmännen föredrar dock kort och gott att kalla kålroten för swede.

sprakochfornminnen.se

 

Rotselleri – ytterligare en långlivad råvara

Kanske inte vår vackraste råvara men definitivt både smakrik och vitaminrik samt användbar som bara den. Även om rotsellerin anses vara bäst tidigt på hösten så är den att räkna med även såhär års. Varför inte använda den i din ”färs” nästa gång du gör vegoburgare?

Produkter
Recept
Favoriter
Meny