Menu

Vilken kålsort är enklast att tycka om? Vilken är mest spännande? Finns det några fördomar om kål och hur kommer det sig att hela världen helt plötsligt hyllar det som för några år sedan mest ansågs vara ”fattigmansmat”? Om allt detta och mer därtill har vi pratat med Ingar Nilsson, matskribent och författare till boken KÅL.

Vad är din inställning till kål? 

– Min personliga inställning är väldigt positiv, jag har alltid tyckt om kål och tyckt att den är intressant. Intresset har dessutom bara ökat ju mer jag lärt mig. Förutom att kål är gott, billigt och fullt av vitaminer, så ligger viss del av min fascination nog i att det finns så många olika varianter.

När din bok om kål kom ut var kålen på uppåtgående. Hur är situationen nu, tycker du? 

– Intresset har absolut förstärkts, vilket har att göra med många olika saker. Vi vill äta mer säsongsbetonat, det nordiska köket har ökat ytterligare i popularitet och så ser jag att odlarna hängt på trenden. Numera finns de flesta kålsorter att tillgå och jag har till och med sett svenskodlad Pak Choi.

 

 

Vilken sort skulle du säga är lättast att tycka om?  

Svårt. Nu gissar jag lite, men folk kan nog generellt tycka om spetskålen eftersom den har en mjuk och inte så distinkt kålsmak som är väldigt angenäm. Vitkålen har varit så pass vanlig att den uppfattats som lite tråkig, vilket inte alls behöver vara sant eftersom tillagningssättet är det avgörande för hur man kan lyfta en råvara. Brysselkål kan vara något av en vattendelare med sin distinkta och lite beska smak. Jag tror egentligen att gillandet har med kunskap att göra. Många kan nog tveka inför kålrabbi eller kålrot eftersom man inte riktigt vet hur man ska tillaga dem. Ju mer man kan, desto mer vågar man experimentera och desto roligare blir det.

Finns det några fördomar om kål som vi kan ta kål på, så att säga? 

– Jag tycker nog att fördomarna börjar försvinna. Tidigare har kålen setts som ”fattigmansmat” och förknippats med sämre tider, men så är det inte längre, vilket jag tror till viss del har att göra med att vi öppnat upp för nya kök och nya sätt att tillaga kål.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny