Menu

Jag arbetar i

Fortsätt

Vi uppdaterar innehålletbaserat på din typ av verksamhet

Det är bra att hålla reda på var det mättade fettet och var det omättade fettet finns, eftersom de påverkar vår hälsa på olika sätt. Mättat fett ska vi begränsa då för mycket mättat fett kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom, medan omättat fett kan minska den risken. Det är både internationella och svenska experter och myndigheter som WHO (Världshälsoorganisationen) och Livsmedelsverket ense om. Var hittar vi då de olika fetterna? Jo, mättat fett finns framför allt i fett från djurriket, medan det omättade fettet främst finns i vegetabiliska fetter, alltså från växtriket.

 

Omättade fettkällor:

  • Rapsolja, olivolja, solrosolja, linfröolja, majsolja, sojaolja
  • Mjuka och flytande margariner
  • Fet fisk
  • Oliver
  • Sojabönor / edamamebönor
  • Nötter, mandlar och frön
  • Majonnäs
  • Avokado
  • Alger

 

Mättade fettkällor:

  • Fett kött och chark som bacon, korv osv
  • Mjölkprodukter som mejerigrädde, fet mjölk och ost
  • Smör och matfettsblandningar baserade på smör
  • Kakor och fikabröd
  • Choklad och konfektyr
  • Kokosfett och kokosmjölk

Ha koll på temperaturen och använd rätt olja till rätt sak

Mättat fett tål högre temperaturer bättre än omättat fett. De bästa vegetabiliska oljorna för högre temperaturer är rapsolja och jordnötsolja. Flytande margarin baserade på rapsolja är också både smart och enkelt. Kallpressade oljor med smaken kvar passar till kalla såser och smaksättning. Varför det kan vara viktigt att hålla koll på temperaturen är framför allt för att det påverkar matens smak och konsistens.

5 feta tips & fakta!

  • Fixa smak utan fett
    Du vet väl att det finns smarta sätt att komma åt den rökta charksmaken utan att använda just charkprodukter? Rökt svamp och rökta rödbetor ger mycket smak men inget mättat fett.
  • Gör ett hållbart val
    Eftersom omättade fetter framförallt kommer från växtbaserade källor, gör det också till ett hållbart val.
  • Gör fetsmarta såser!
    Använd rapsoljebaserade HELLMANN´S Vegan i kalla röror och såser, eller gör en egen fet-smart majonnäs genom att mixa 1 del rumstempererad rapsolja, 1 del osötad sojamjölk, 1 klick dijonsenap och en nypa salt. Hörde vi ”gott”?
  • Heja Omega-3!
    Att fet fisk är rik på den viktiga fettsyran Omega-3, visste du säkert redan. Men Omega-3 finns även i vegetabiliska källor som linfrön, alger, valnötter, rapsolja och i många bordsmargariner och flytande margarin. Satsa med andra ord på dessa.
  • Byt ost mot frön
    Ett smart sätt att minska på hårdost i maten är att ersätta riven parmesan med rostade frön och hackade nötter, näringsjästflingor eller torkade svarta oliver. Alla ger liknande umamismak som lagrad ost, men innehåller bra omättade fetter.

Hälsa och hållbarhet i fokus

På Unilever arbetar vi kontinuerligt med att förbättra näringsinnehållet i våra produkter, samtidigt som vi gör allt vi kan för att värna miljön och klimatet. Vi begränsar innehållet av mättat fett, använder hållbart producerade råvaror och ingredienser, samtidigt som vi alltid har den goda smaken i fokus. Följ länkarna nedan och läs mer om vårt hållbarhetsarbete.  

Källor: Svenska Livsmedelsverket, Harvard.edu, Testfakta, USLP, Landleyskok.se