Vad sägs om väldoftande- och sagolikt goda pepparkakspopcorn eller en rödbetskaka som får smaklökarna att vilja dansa ringdans? Nedan hittar du allt du behöver för att bjuda dina gäster på en lika stämningsfull som smaklig julupplevelse. God jul.

 

Pepparkakspopcorn

Beroendeframkallande och en garanterad julfavorit. Här blir kryddiga, knäckiga popcorn ett gott tilltugg på både glöggbuffén och gottebordet, popcornen går dessutom bra att göra i förväg.

20 personer
170 g popcorn
15 ml matolja
240 g socker
270 ml Knorr Visp 31%
200 g sirap, ljus
2 g vaniljsocker
2,5 g kanel
3 g muskot, ny riven
1 knivspets nejlika
1 g kardemumma, nymald
15 g salt

Gör så här:

Poppa popcorn i oljan.
Blanda samman alla torra kryddor med fint salt.
Blanda Knorr Visp 31% med socker och sirap, sjud vid moderat värme till temperaturen når 129-130 grader.
Rör ner pepparkakskrydda.
Vänd ner popcorn med varm kola och låt dem kalna på smörpapper.

 

Pepparkaka med Crème Bonjour

Pepparkakor hör julen till, med dess kryddiga smak och spröda textur blir de extra goda tillsammans med ädelost och som här glögginkokta aprikoser.

10 personer

Inkokta aprikoser:

150 g torkade aprikoser, strimlade
3 st hel stjärnanis
150 ml vit glögg
20 g socker

Ädel Creme Bonjour:

140  g ädelost
300 g Creme Bonjour

Till servering:

Pepparkakor

Gör så här:

Koka upp vinglögg och socker, tillsätt aprikos sänk temperaturen och koka in. Låt svalna.
Mixa ädelost och Creme Bonjour slät.
Server färskost med pepparkakor tillsammans och glögginkokt aprikos.

 

 

Rödbetskaka

Recept på extra saftig rödbetskaka med apelsin, valnöt och rosmarin. Denna mjuka kaka är också god utan glasyr! Gör gärna själva kakan några dagar i förväg, då hinner smakerna stå till sig.

12 personer

Till formen:
15 g rapsolja
30 g kokosflingor

Kakan:
100 g valnötter
300 g rödbeta, grovt riven
150 g socker
150 g dl brunfarin
200 ml Milda Såsbas
3 ägg
235 g vetemjöl
4 g bakpulver
6 g bikarbonat
6 g kanel
4 g vaniljsocker
3 g salt
4 g apelsin zest

evt. 2 g rosmarin, färsk hackad

Glasyr:

300 g Creme Bonjour, Naturel
3/4 dl florsocker
30 ml citronjuice, nypressad
30 ml apelsinsaft, nypressad

Till servering:

Rosmarin, färsk
20 g valnötter

Till kakan:

Smörj formen ca 22 cm eller mindre långpanna med olja och täck formen med kokosflingor.
Värm ugnen till 175 grader.
Grovhacka valnötskärnor och riv rödbetor grovt.
Riv skal av ½ apelsin.
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, salt och vaniljsocker separat.
Vispa samman Milda Såsbas, socker, brunfarin och apelsinzest, tillsätt ett ägg åt gången samtidigt med att massan vispas vit och fluffig.
Vänd i rödbetor och valnötter.
Tillsätt torra ingredienser och blanda smeten väl.
Slå smeten i formen och grädda kakan i 45-50 minuter.

Låt kakan kalna.

Till glasyren:

Vispa samman Creme Bonjour med florsocker och smaksätt med citron och apelsin saft.
Bred ut glasyren över kakan och dekorera med rosmarin och valnötter.

 

 

Körvänlig jultoddy 

 

Här ett recept på en dekadent, fyllig gammeldags alkohol fri äggtoddy som är ett gott kylt alternativ till den varma glöggen.

10 personer

940 ml mjölk
150 g kondenserad mjölk
8 st nejlika
3 g kanel
70 g äggula
200 g socker
480 ml Knorr Visp 31%
3 g muskot, ny riven
10 ml vaniljextrakt

Gör så här:
Koka upp mjölk, kondenserad mjölk, nejlika och kanel och sänk temperaturen, sjud varligt.
Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt kryddmjölken lite i taget under vispning.
Legera drycken över låg värme, rör tills det börjar tjockna.
Tillsätt Knorr Visp 31%, muskotnöt och vaniljextrakt och värm igenom (får INTE koka!)
Sila och slå drycken i en behållare med lock. Kyl minst 1 timma, gärna längre före servering.
Servera toddyn kall toppad med lite ny riven muskot

 

 

 

Twisted mistletoe mocktail

Kombinera samtliga ingredienser i en shaker med is och skaka väl. Sila innehållet i ett väl kylt cocktailglas och resultatet blir en läcker julhelgsmocktail.

1 pers.

35 ml körsbärsvin, alkoholfritt

60 ml apelsinjuice, färsk pressad

Till servering:

socker

rosmarin, färsk

Gör så här:

  1. Fyll en cocktail shaker till hälften med is och slå i det alkoholfria körsbärsvinet och apelsinjuicen. Skaka tills drycken är kyld ca 20 sek.
  2. Sockra kanten på ett fruset Martiniglas och sila drycken i glaset.
  3. Dekorera med rosmarin stjälk.