Sydkorea är landet vars historia präglats av återkommande invasioner från grannländerna men som på bara ett par generationer förvandlats från fattig jordbruksnation till ett innovationens, skönhetens och populärkulturens mecka. Till exempel kommer några av senare tids stora teknologiska uppfinningar som retinaskärmen, pekskärmen och tekniken som gör att vi kan föra stora mängder data över mobilnätet – LTE – från Sydkorea. På senare tid har även ordet K-beauty – koreansk skönhetsvård -  letat sig in i det kollektiva medvetandet. 

 

Korean Wave – vågen som sköljer över världen

Trots att landet är rikt på starka traditioner, upplevs Sydkorea som ultramodernt i många fall. I huvudstaden Seoul ligger nyskapande arkitektoniska byggnader sida vid sida med tempel från forna dynastier. Dessutom har landet en hypermodern populärkultur som sedan 1990-talet sköljt som en flodvåg över Europa och övriga delar av världen. Förutom ett par stora filmsuccéer är det framför allt landets tv-serier som tagit världen med storm och under 2013 stod tv-serierna för 82% av Koreas totala kulturella export. 

 

Även den sydkoreanska musiken har omfamnats av stora delar av världen. Det gäller framförallt det som kallas för K-pop – en dansant och trallvänlig musikgenre. Bangtan Boys, 2NE1 och SHINee är alla exempel på artister som tagit sig in på försäljningslistor. Den största sydkoreanska hiten i får dock tillskrivas Gagnam Style, succélåten av rapparen Psy som idag är uppe i tre miljarder visningar på Youtube. 

 

 

En matdestination i världsklass

Det ökade intresset för Sydkoreansk populärkultur menar många också bidragit till att det koreanska köket blivit så populärt i Europa och Nordamerika. Köket bär spår av tusentals år av traditioner, men den snabba urbaniseringen har lett till att en modern streetfood-kultur utvecklats i storstäderna. Besöker du någon av de stora städerna kan du dessutom hitta riktigt obskyra matställen. Varför inte gå på café och samtidigt klappa får eller bygga med lego, alternativt dricka ditt kaffe ur en liten porslinstoalett? 

Vill du veta mer om det superheta koreanska köket? Klicka här.

 

 
 
  • Formellt: Republiken Korea
  • Invånare: drygt 51 miljoner (Sydkorea är ett av världens mest tätbefolkade länder)
  • Huvudstad: Seoul
  • Officiellt språk: koreanska, koreanskt teckenspråk
  • Valuta: sydkoreansk won (₩)
  • Tidsskillnad: Sydkorea ligger åtta timmar före Sverige 
Ladda hem våra recept från det koreanska köket

Ladda hem våra recept från det koreanska köket

Always a reason to celebrate - Koreanska recept

Ladda ner foldern här