Det tog ett litet tag men när vi här i väst till slut fick upp ögonen för det koreanska köket, fanns det ingen hejd på vår uppskattning. Idag är koreanska höjdare som bibimbap, ssam och kimchi hetare än hetast. 

I början av 1990-talet skrev Ruth Reichl, dåvarande matkritiker på New York Times, att hon inte kunde förstå varför det koreanska köket inte hade en mer framträdande plats här i väst, när vi med sådan lätthet omfamnat både det kinesiska och thailändska köket. Femton år senare kan vi dock konstatera att vi äntligen fått upp ögonen för vad det koreanska köket har att erbjuda, både när det kommer till att använda och kombinera råvaror och smaker, och att bereda dem. Det är bland annat fermenteringen som bidragit till att vi här i norden fått upp intresset för det asiatiska köket. Kanske eftersom den ger oss möjlighet att få fram helt fantastiska smaker hos vardagliga råvaror som kål, rotfrukter, sallad och lök. 

 

 

Kimchi åt alla!

En av de kanske mest kända koreanska godsakerna är nationalrätten kimchi – en fermenterad kål/sallad som kan serveras både varm och kall och som sidorätt och krydda och som finns i ungefär lika många varianter som det finns människor. Fermentering är ett beredningssätt som öppnar dörren för smaksättningar och smakkombinationer vi här i Norden inte visste existerade, eller kanske hade glömt bort. Konservering är ju trots allt ingenting nytt för oss, men det koreanska köket inspirerar till nya spännande idéer som går i linje med vår önskan om att använda fler vegetabiliska ingredienser på roliga och utmanande sätt. 

Ett samarbetsvilligt kök

Trots det stora geografiska avståndet mellan det nordiska och koreanska köket, passar vi smakmässigt och råvarumässigt bra ihop. Att kombinera tofu med nordiska kryddörter eller para ihop kimchi med havre och bulgur, är inget konstigt. Det sägs också att kimchivåfflor till frukost är en riktig umamibomb!

 

 

Enkelt, flexibelt och lite hett

Traditionella koreanska måltider bygger oftast på ett upplägg med en lite större huvudrätt och många små sidorätter – banchan – där man varvar sötma, hetta och syra på ett ytterst angenämt vis. Chili, ingefära, vitlök, sesam och soja är viktiga smaksättare och på råvarufronten står tofu, mungbönor, ris, nudlar, kål, grönsaker och kött i fokus.

 

Mat på koreanska 

Den koreanska matvokabulären är exotisk och vacker. Här har vi samlat några vanliga mattermer! 

  • Banchan – smårätter
  • Doenjang – en traditionell koreansk pasta gjord på fermenterade sojabönor.
  • Gochujang – chilipasta som används i alla möjliga sammanhang
  • Ssam/ssäm – små salladsknyten till munsbitar som oftast innehåller kött och tillbehör. Själva ordet betyder ”vira in”. 

 

Sugen på närkontakt med det koreanska köket? Klicka här för att komma till några riktiga höjdarrecept!

 

Följ med Martin till Sydkorea!

Vi skickade ut vår kock Martin till Sydkorea för att uppleva maten och kulturen. Häng med!

Den långa matdagen

02:58

01:34

Ladda hem våra recept från det koreanska köket

Ladda hem våra recept från det koreanska köket

Always a reason to celebrate - Koreanska recept

Ladda ner foldern här