Världens största land till ytan har mycket att bjuda på. Inte minst i sommar, då världens största sport ska vaska fram sin världsmästare i landet. I väst råder europeisk storstadskänsla och städer som Moskva och S:t Peterburg bjuder både på fantastisk arkitektur och några av världens mest omtalade restauranger. Tar du sikte mot öst så kan du uppleva den råa sibiriska vintern, skogar långa som oändligheten och förhoppningsvis en paus med ett dopp i Svarta Havet. 

Always a reason to celebrate AARTC Russia

Tack vare Rysslands landyta finns här ett brett utbud av råvaror från alla sorters klimat.

 

Det ryska köket – ett höghastighetståg på frammarch

I samband med Sovjetunionens upplösning var sju årtionden av begränsade menyer och sparsamma skafferier slut. Amerikansk snabbmat och fransk fine dining gjorde sitt intåg samtidigt som mat från Kina och Mongoliet blev allt populärare. Idag husar Ryssland och framför allt Moskva några av världens kändaste restauranger. Ett avsnitt i den tredje säsongen av Netflix Chef’s Table handlar om White Rabbit, en stjärnkrog i Moskva som drivs av Vladimir Mukhin. Här handlar det om nya tolkningar av traditionell rysk mat som fusionerats med rätter från hela världen. 

I västra Ryssland lagar man ofta mat med spannmål, rotfrukter och kål. Maten från den östra delen innehåller mycket fisk, vilt, bär och svamp som är lättillgängliga råvaror tack vare alla skogar och grönområden. Tillsammans utgör dem ett smakrikt och mångfacetterat matutbud.

Här är tre populära maträtter:

 

Blinier – ryska plättar med smetana, rysk kaviar och hackad rödlök  

Läs receptet här

Hot Dog med rysk touch    

 

Läs receptet här

Surkålssoppa – Rysslands okrönta nationalrätt 

Läs receptet här

 

Ta sommaren med en klackspark

I sommar kommer dock den inhemska maten att få hård konkurrens av några av världens populäraste rätter, då världens största sport- och folkfest äger rum här. Horder av hungriga fotbollsfans kommer att kräva snabb och god mat att trycka i sig mellan matcherna. Inspirerade av detta har vi samlat de bästa och mest publikfriande recepten – du hittar dem här.

Vi har även skickat iväg vår kock Martin Lehnberg för att ta tempen – både på matlandet Ryssland och på fotbollsintresset inför de stundande mästerskapen. 

Häng med Martin till Ryssland #2

02:08

 

Fakta om Ryssland 

  • Formellt: Ryska federationen
  • Invånare: ca 144,3 miljoner
  • Huvudstad: Moskva
  • Officiellt språk: Ryska
  • Valuta: Rysk rubel
  • Tidsskillnad: Ryssland ligger två timmar före Sverige

     
Receptfolder

Receptfolder

Vår receptfolder innehåller massvis med goda och lättlagade rätter från jordens alla hörn för att underlätta för dig och dina kollegor. Ta del av recepten nedan och ladda ner vår folder. 

Ladda ner vår receptfolder

Vårt bästa recept

Ugnsrostade rotfrukter med timjan

Ett perfekt tillbehör till huvudrätten eller som en av flera rätter på buffén. Rotfrukterna kan varieras efter det som passar dig bäst.

Se alla recepten

Continue

Title

Bullet Point text