Menu

Den traditionella tyska ölfestivalen Oktoberfest är en av världens största folkfester. I Bayern i München klär man sig i Dirndl om man är tjej eller Lederhosen om man är kille. Dessutom sjunger man högt, höjer ölsejdeln ännu högre och skrattar sig riktigt trött. Målet är nämligen alltid detsamma: att fröjdas och ha roligt tillsammans med vänner och bekanta.    

Världens största folkfest i äkta tysk anda

Oktoberfest har sitt ursprung i det bayerska kungaparet Ludvig och Thereses bröllop som ägde rum den 12 oktober 1810. Fem dagar efter firade befolkningen kungaparet med en hästkapplöpning på ängen Theresienwiese där Oktoberfest än idag arrangeras. Med tiden fick sporten mindre utrymme samtidigt som maten och drycken gjorde sin frammarsch. Idag reser de sex stora Münchenbryggerierna gigantiska tält där besökare från hela världen ansluter med en gemensam agenda: god mat och dryck.

Men du behöver inte bege dig till Tyskland för att fira Oktoberfest. Fenomenet har spridit sig över hela världen till platser som Hong Kong, Palestina, Argentina och Spanien. Men inget land, förutom Tyskland, är så förtjusta i Oktoberfest som italienarna. Under festivalen i München finns till och med italiensk polis på plats för att hålla koll på sin befolkning.

 

 

Ingen Oktoberfest utan öl, Maß och korv – i massor

Under festivalen bryggs ett speciellt bärnstensfärgat och smakrikt öl, Märzen, som endast Münchenbryggerierna äger rättigheterna till. Ölet serveras i enliterskannor som kallas Maß. Och även om tyskarna kan sin öl och hur den ska serveras så är de verkligen inte ensamma om det. Runt om i världen, under alla säsonger, bryggs det fantastiska ölsorter som funkar till alla typer av serveringar. Läs mer om ölens framfart de senaste åren och hur du kan integrera den i din meny här.

 

 

Maten som serveras är självklart korv. I massor. Till lunch beställer du traditionsenligt en Brotzeit, som är en bricka fylld till bredden med korv, ost, grönsaker och bröd. Du kan självklart använda bestick men under Oktoberfest funkar vikingastilen bäst – ät med händerna och spill så mycket du vill. Mellanmålen består av Brezels, mer känt som kringlor eller Pretzels, som doppas i färskoströra. Till middag äts det Wienerschnitzel eller en halv grillad kyckling. Och för dig som vill undvika kött är Oktoberfest, tro det eller ej, väl förberett. På festivalområdet finns det flera tält och foodtrucks som serverar vegetariska och veganska alternativ.

Receptfolder

Receptfolder

Vi har självklart hakat på trenden och förberett tolv oktoberfestifierade recept i äkta Oktoberfest für alle-anda.

Ta del av receptfoldern här
Produkter
Recept
Favoriter
Meny