Menu

Intresset för mat och hälsa är knappast något nytt men förra året fullkomligen översköljdes vi av tips, råd, och böcker på ämnet. Nu är det dock nytt år och nya trender som gäller och vi har tagit oss en titt på vad som anses vara hett, hetare och hetast under 2018. 

Zero waste är lika med 100 %

Hållbarhet är kanske inte något som har omedelbar effekt på vår hälsa, men definitivt i det långa loppet. Därför är det roligt att se att det vi strävat efter under många år numera även anses vara trendigt. Att tänka ”från tryne till knorr” och ”från rot till blast” är en självklarhet för många, och att odla själv, kompostera och ta tillvara på det som blir över från köket blir allt vanligare, inte minst hos finkrogarna. Nu har denna filosofi även landat i barerna. Säg hej då till plastsugrör och hej till zero waste-cocktails! 

Vill du bli bättre på att kasta mindre? Vi har tagit fram en webbapp som hjälper dig. Klicka här för att läsa mer om Wise Up On Waste!

 

 

Alkoholfriare tider

När vi ändå är inne på ämnet cocktails… Under förra året befäste de alkoholfria och således hälsosammare dryckerna, ytterligare sin plats på menyerna. Anledningarna är många men vårt växande intresse för hälsa rimmar inte helt med konsumtion av alkohol. Förra året fick vi även skåda och smaka världens första alkoholfria ”sprit”, lanserad under parollen ”What to drink when your not drinking”.

 

 

Nya spännande snacks

Och när vi ändå är inne på drinkar... I år spås, nya gröna snacksvarianter komma starkt. Vi pratar tångchips, brysselkålschips, pastasnacks – ja egentligen allt som låter sig puffas, poppas och friteras, alternativt bli krispigt med hjälp av ”air frying”. 

 

 

Fermenterat för hela slanten

Det jästa, syrade och fermenterade har varit stort länge men vi ser tack och lov inget slut på trenden. Det smakar nämligen fantastiskt! I det generellt trendiga koreanska köket hittar vi favoriten kimchi och receptet hittar du här! Det jästa kommer också in i dryckerna, och även om Kombucha knappast räknas som någon nyhet, kanske 2018 är året då allt fler börjar uppskatta den speciella smaken. Är du redo?

Mera mellanöstern 

När Whole Foods Market presenterade sin trendrapport inför 2018 fanns mat från mellanöstern med bland trenderna. Inte konstigt, säger vi med tanke på dess härliga kryddblandningar, färgglada råvaror och milda men tydliga smaker.  Maten från den brokiga mellanöstern innehåller dessutom mycket grönsaker och är många gånger helt vegetarisk, vilket dessutom gör den till ett hälsosamt alternativ.  Är du och dina gäster galna i mezze och andra härligheter från mellanöstern? Klicka här för att gå till recepten.

 

 

Vegetariskt vinner

Oavsett om man är strikt vegetarian eller bekänner sig till flexitarianismen, finns det fog för att säga att vi generellt blir mer och mer intresserade av att äta grönt. Köttfri måndag är en företeelse som många, vi också, stöttar. Vill du öka ditt vegetariska utbud? Klicka här så hittar du massor av goda recept som tagits fram med hänsyn till både hälsa och miljö. Vill du följa våra köttfria måndagar? Följ oss på instagram, vi heter unileverfoodsolutionsse. 

Källor: Professionalsecrets.se, ellematovin.se, wholefoodsmarket.com, foodfriends.se

   

Produkter
Recept
Favoriter
Meny