Födoämnesallergi och matintolerans innebär stora risker så korrekt märkning av livsmedel är avgörande. Med våra tips kan du känna dig trygg i att du följer lagstiftningen och kan ge dina gäster all information som behövs.

  • Utse en allergiexpert som kan svara på frågor om matallergener och intolerans.
  • Märk upp eventuella allergener på menyn för tydlig kommunikation.
  • Var noga med att identifiera allergener i eventuella matlagningsmetoder.
  • Se till att all information är tillgänglig och uppdaterad så att personal och gäster kan enkelt hitta den. Glöm inte er hemsida!

1. Här hittar du några enkla påminnelser som din personal och du kan använda er av.


2. Se till att din restaurang och personal är uppdaterad med all information kring allergivänlig mat. Var öppen med med vilka ingredienser som används så att dina gäster kan få exakt information och service.
 

3. Utse en ansvarig i personalen och se till att de är utbildade inom allergiinformation, personen ifråga kan då ta emot alla frågor kring allergier.

 

4. Kontrollera ingredienserna - håll dig uppdaterad på både innehåll och eventuella allergener från dina leverantörer.


5. Identifiera allergenerna - ha i åtanke att allergener kan finnas där man minst anar. En BBQ- sås kan till exempel ha nötter.


6. Visualisera vad som är allergenfritt. Gör en anteckning längst ner på menyn för att påminna dina gäster och se till att servitrisen är uppdaterad. Viktigt att det finns tydlig information för både personal och gäster för att undvika någon typ av förvirring.

 

7. Undvik korskontaminering - håll allergiframkallande mat strikt separerad från allergenfri mat.


8. Var inte rädd att ringa efter ambulans ifall en allergisk reaktion uppstår.

 

Ladda ner vår allergenguide här!

Ladda ner vår allergenguide här!

Ladda ner