Menu

Det var under ett besök hos en leverantör som Erik Andersson förstod exakt hur stor andel råvaror som går till spillo varje dag. Råvaror som i allra högsta grad både skulle kunna mätta magar och tillfredsställa smaklökar hos den mest medvetna av matgäster. Efter detta fanns det bara en sak att göra; starta upp en ny typ av lunchrestaurang i Malmö. En restaurang som han dock hoppas tvingas lägga ner om fem år. 

Varför vill du att SPILL ska läggas ner om fem år? 

– Vår restaurang finns till för att sätta hela matsvinnsproblematiken på kartan och starta en diskussion. I dagsläget är det alldeles för enkelt och billigt att slänga mat och det finns inga regler som sätter stopp för det. Om fem år löper vårt hyreskontrakt ut och då hoppas att jag att situationen förbättrats så mycket att vi faktiskt måste lägga ner, säger Erik.

Vilka är de största utmaningarna med att driva en matsvinnsrestaurang? 

– Ja, förutom att vi lägger ner mycket tid på att ta hand om leveranser av mat och att köpa in råvaror enligt många olika slags system, så är det väl själva planeringsaspekten som är mest utmanande. Vi är glada om vi på måndagsmorgonen vet vad vi ska servera på tisdag lunch. Sedan måste vi givetvis hitta på nya rätter och nya smakkombinationer av det som står till buds.

 

Hur tacklar gästerna det faktum att ni inte har många olika valmöjligheter på menyn? 

– Bra, tycker jag. Vi erbjuder två alternativ, varav ett  är vegetariskt, och det har gästerna inte haft några problem med. Tvärtom nästan. Folk vill ju ha det här och våra stammisar uppskattar vad vi försöker åstadkomma.

Hur gör ni för att inte själva skapa så mycket spill i köket? 

– Alltså, jag måste säga att vi slänger väldigt lite färdiglagad mat. Vi serverar lagom stora portioner och om någon vill ha mer så får de det. Någon dag i veckan säljer vi slut på allt vi lagar, men de övriga dagarna så packar vi resterna och säljer dem dagen efter som ”gårdagens”. Så det vi slänger är i princip dålig blast och liknande, råvaror som är dåliga redan när de anländer till oss.

Slutligen, vilket är ditt bästa tips till restauranger som vill jobba mer aktivt med att minska sitt svinn? 

– Att våga. Våga acceptera att grejer tar slut och att det är okej. Ska man minska sitt svinn måste man utmana sig själv. Dessutom måste man acceptera att allting inte finns alltid och jobba efter säsong.

Om Restaurang SPILL (Malmö) 

Öppnade våren 2018 och drivs av Erik Andersson och Ellinor Lindblom.
Serverar lunch och erbjuder catering.

Produkter
Recept
Favoriter
Meny